A young couple keen to live out west discover an untouched section in Titirangi. The appeal is the topography and bush however the site isn’t without a complex of constraints: slopes, riparian stream, protected flora and fauna, and planning controls permitted a building area of 15m2.

Brief – “‘hard edged yet embracing the bush”

From an elevated clearing three distinct opportunities reveal themselves.
Sea – a glimpse of the harbour to the south.
Canopy – Manuka canopies and a sea of bush beneath us to the north.
Understory – below the clearing a dense Manuka understory.

With a juggling of consultants and sweet talking of council planners … a building form emerges. Sharp pointed for a ‘hard edge’ and a cheeky response to planning ‘acceptabilities’… Terraced over two levels:

Understory – masonry bedrooms are ‘hunkered’ into the slope. Cave like with an outlook into the Manuka understory offering retreat and spatial intimacy.

Canopy – steel clad upper level living opens out over the bush with a balcony dappled in the Manuka filtered sunlight.

Sea – the building gives space to a southern Pohutukawa poised over a deck from which proximity to the harbour is enjoyed.

Lancewood

Project Type | Residential, New Build
Project Status | Work In Progress
Images | SJA

Understory

Bedrooms hunkered and cave-like with an outlook into the Manuka understory – offering retreat and spatial intimacy.

Canopy

Upper level living and balcony opens out towards the bush with a dappled in the Manuka filtered sunlight.

Sea

The building gives space to a southern Pohutukawa poised over a deck from which proximity to the harbour is enjoyed.